Які фасади для кухні краще: огляд популярних матеріалів

Які фасади для кухні краще: огляд популярних матеріалів

Розповідаємо про переваги і недоліки дерева, ДСП, скла та ще 5 матеріалів, з яких виготовляють фасади для кухні.Вибираємо кухонні фасадиРізновиди з різних матеріалів і форм

ДеревоДСПМДФПластикАкрилШпонСклоРамковіХороший кухонний гарнітур - запорука зручності і якісного приготування їжі. Цей процес супроводжується високими температурами і вологістю, не всі меблі витримують такі навантаження. Крім практичної сторони є важливою і зовнішня привабливість. Часто саме тут приймають гостей або збираються на сімейну вечерю. Поговоримо про те, які фасади краще вибрати для кухні, щоб поєднати практичність і красу.

Які бувають фасади для кухні

Корпус гарнітура найчастіше роблять з ДСП, МДФ .

А ось матеріал дверей відрізняється великою різноманітністю:

деревина, пластик, МДФ, шпон, метал, скло. Зупинимося докладніше на кожному варіанті.

ДЕРЕВО.

Теплота і благородство деревини створюють в будинку особливу затишну атмосферу. Вона завжди актуальна, оскільки легко вписується в багато напрямків: класику, кантрі, прованс, сканди, середземноморський, еко-стиль. Крім розкішного зовнішнього вигляду, вона має інші переваги.

Плюси

довговічність - якісно зроблена меблі при дбайливому догляді прослужить кілька десятиліть;

екологічність - деревина безпечна для здоров'я;

можливість реставрації - невеликі подряпини або відколи можна обробити спеціальним затіркою, повернувши поверхні первісну гладкість.

Мінуси

Як все натуральне, меблі з масиву дерева коштує дорого. Однак, якщо порівняти термін служби дерев'яного гарнітура і, наприклад, із пластику, порівняння буде не на користь останнього.

Для виробництва дверей підходять не всі породи дерев. З чого краще вибрати фасади кухні? Відповідними вважаються ті, які легко обробляються, добре переносять постійну вологість, високі температури і мають підвищену міцність. Це дуб, вільха, ясен, сосна, бук, береза. Крім технічних характеристик, їх відрізняє красива структура волокон. Поверхню покривають лаком, підкреслюючи відтінок деревини, або фарбують в потрібний колір.ї

ДСП.

Деревно-стружкові плити - це розумний вихід для тих, в кого немає так багато коштів-а новенький гарнітур потрібен. Це самий дешевий варіант.

Деревно-стружкові плити - це розумний вихід для тих, в кого немає так багато коштів-а новенький гарнітур потрібен. Це самий дешевий варіант.

МДФ.

Стружки, спресовані з деревною смолою під дією високої температури перетворюються в міцний зносостійкий матеріал, з якого можна зробити будь-які меблі. Саме з нього виходять радіусні фасади. Для використання в кухні плити МДФ обробляють різними способами: фарбують емалевими фарбами і лакують, наносять плівку ПВХ, шпон або акрил.ПлюсиМДФ відрізняється міцністю, довговічністю, легкістю в догляді. Він легко обробляється, тому використовується для виробництва фасадів різних форм.

Мінуси .Вимагає дбайливого догляду - агресивні миючі засоби та абразивні губки можуть залишити на поверхні подряпини і розводи.

Пластик.

Є омана, що дверцята цього типу цілком складаються із пластику. Це не зовсім так. На лист ДСП або МДФ наноситься просочений спеціальною сумішшю папір. Високий тиск і температура перетворюють її в міцний пластик. Він не виділяє шкідливих речовин, тому може застосовуватися в кухнях. Технологія виробництва дозволяє робити дверки будь-якої фактури і кольору. Практичні властивості цього матеріалу теж на висоті.

Плюси

Міцність - йому не страшні механічні пошкодження;

вологостійкість - не розбухає від води, тому може використовуватися навіть поруч з мийкою;

стійкість до ультрафіолету - не втрачає колір під сонячними променями.

Мінуси

До незручностей пластикових гарнітурів відноситься необхідність їх постійної прибирання - на блискучій поверхні добре помітні плями і сліди від пальців. Ще один фактор, який влаштовує не всіх - через технології виготовлення дверцята завжди залишаються білими з внутрішньої сторони.

АКРИЛ.

Замість шару паперу на ті ж листи ДСП або МДФ наносять поліметілакрілат, отримуючи акрилові фасади. Їх головна риса - глянцева поверхня яскравого насиченого кольору, якій не страшні прямі сонячні промені. Вона добре виглядає в інтер'єрах стилю модерн, хай-тек, мінімалізм.

Замість шару паперу на ті ж листи ДСП або МДФ наносять поліметілакрілат, отримуючи акрилові фасади. Їх головна риса - глянцева поверхня яскравого насиченого кольору, якій не страшні прямі сонячні промені. Вона добре виглядає в інтер'єрах стилю модерн, хай-тек, мінімалізм.

Плюсидовговічність;стійкість до високих температур;безпека для здоров'я;вологостійкість.МінусиДзеркальна поверхня відбиває навколишні предмети, збільшуючи обсяг приміщення. Не завжди це зручно - велика кількість відблисків може втомлювати очі маленьких або літніх членів сім'ї. Для щоденного догляду за цим покриттям знадобляться м'які серветки, поліроль.

Шпон.

Недорогі меблі з натурального матеріалу - так можна охарактеризувати шпон. Заготовки обклеюють деревними листами товщиною до 3 мм. В результаті отримують поверхню, яка візуально не відрізняється від дерев'яної. При цьому вона має всі властивості меблів з масиву. Шпоніруванна поверхня буває матовою або глянсовою. Це залежить від виду застосовуваного лаку. Вона підходить як для класичного стилю, так і для сучасного.

Плюсидовговічність;стійкість до пошкоджень;можливість реставрації;екологічність.МінусиПоверхня з шпону чутлива до вологості і високих температур. Вона може вигоряти на сонці.На питання, які фасади для кухні найпрактичніші, відгуки на меблевих форумах не дають точної відповіді. Кожен вибирає матеріал на свій смак. Однак найпопулярнішими залишаються МДФ і ДСП, оброблені різними способами.

Скло.

ПлюсиМатеріал дуже практичний: стійкий до вологи, світла, високих температур, добре очищається. Крім того, він доречно виглядає в будь-якому стилі: прованс, класика, мінімалізм, хай-тек.

МінусиПри монтажі скляних дверей використовується спеціальна фурнітура, яка підвищує і так досить високу вартість гарнітура. Крім того, вони вимагають дбайливого догляду - абразивні засоби для чищення тут не застосовуються.

РАМКОВІ.

Ці конструкції відрізняються тим, що фасади складаються з рамки і внутрішнього наповнювача (скло, ротанг, пластик). Рама може бути зроблена з ДСП, МДФ, дерева. Перші два типи популярні в силу невисокої вартості. Дерев'яні рами з фільонками створюють домашню комфортну атмосферу. Алюміній - більш сучасний варіант. Дверцята, оформлені такою окантовкою, служать довго, захищають вкладиші від різних впливів. Зовнішній вигляд їх теж на висоті, особливо в поєднанні зі скляними вставками.

Плюси

витончений зовнішній вигляд;

простота виготовлення;

довільні розміри на вибір;

доступна ціна.

Мінуси

Вибираючи рамковий тип, краще звернутися до перевірених компаній-виробників. Так ви вбережете себе від несподіванок у вигляді відшаровування плівки ПВХ, розбухання вкладиша або неякісне кріплення рамок. Догляд за фасадами також викликає труднощі - кіптява осідає на опуклу фактуру поверхні, вимагаючи додаткових зусиль з очищення.

Поради щодо вибору

Для початку визначають матеріал дверей. Якщо ви любите оновлювати обстановку кожні п'ять років, то вам підійдуть пластикові або акрилові гарнітури. Коштують вони недорого, технології виготовлення постійно удосконалюються, таким чином у вас буде яскрава практична кухня, відповідна модним тенденціям.Визначившись з матеріалом, вибирають форму фасаду. Він може бути суцільним або рамковим. Суцільні підходять до будь-якого інтер'єру. Рамкові виглядають цікавіше, але їх потрібно вписувати в існуючий стиль квартири.

Наступне питання - вибрати між матовою і глянсовою поверхнею. Догляд за ними має свої особливості. До недавнього часу глянець вважався фаворитом, тенденція останніх років зміщується в бік матових покриттів. При виборі кольору враховуйте площу кухні, її освітленість. Велике значення має інша обробка квартири. Щоб кухня вписалася в загальний дизайн, можна використовувати в її оформленні ті ж кольору і фактури, що і в інших кімнатах.

При замовленні в нас кухні, наші менеджери допоможуть Вам підібрати якісні фасади, та якісну фурнітуру в кухню вашої мрії. https://www.stim-mebli.com