Як правильно обіграти підвіконня на кухні

Як правильно обіграти підвіконня на кухні

Підвіконня на маленькій кухні - як велосипедна доріжка для автомобіліста в пробці. У звичайному житті і на просторій кухні він має повне право бути порожніми, але на крихітній кожен сантиметр на рахунку. Як задіяти підвіконня на кухні? Які нюанси можуть виникнути при «переорієнтації» підвіконня? І які нестандартні ідеї по переоблаштуванню підвіконня існують?

1. Підвіконня НА КУХНІ ЯК РОБОЧА ЗОНА Як зробити стільницю замість підвіконня на кухні, залежить від бюджету ремонту та габаритів кухні. Особливо, поточної висоти підвіконня.

Стандартна висота кухонних меблів (і його стільниці) - 85 см. Але іноді її роблять вище за рахунок регульованих по висоті ніжок і збільшеного цоколя. Такий відповідає висота барного стільця. При цьому правильна висота робочої зони - 15 см від зігнутого ліктя, тобто для кожного користувача зручної буде своя. Врахуйте це, замовляючи кухню.

Якщо висота підвіконня приблизно дорівнює висоті стільниці плюс-мінус пара сантиметрів, просто продовжуємо робочу зону уздовж вікна.

Порада: Врахуйте ширину откосів при виборі стільниці, яку плануєте монтувати замість підвіконня. І зверніть увагу на їх матеріал. Наприклад, щоб стільниця НЕ розбухла від конденсату на вікні, торець потрібно захистити від проникнення вологи. Якщо стіна «мокра» та до того ж промерзає, не використовуйте в якості підвіконня стільницю з ДСП. Краще візьміть штучний камінь.

Коли підвіконня вище стільниці У цьому випадку між верхньою і нижньою стільницями зазвичай декорують плиткою або закривають плінтусом - в залежності від дизайну кухні. Роблять широке підвіконня з того ж матеріалу, що і стільниця, і використовують його як додаткову поличку.

Коли підвіконня нижче стільниці У приватних будинках можна закласти частину віконного отвору цеглиною і замовити вікно меншого розміру. Якщо будинок багатоквартирний - це неприпустимо (ви порушите закон, змінивши архітектурний вигляд будинку). Можна закласти тільки частину вікна, яке виходить на засклену лоджію. Але інсоляція погіршиться. 

Найпростіший варіант з технічного боку - вибудувати кухонну лінію поверх підвіконня, залишивши 10-15 см, щоб можна було відкрити віконну стулку для провітрювання. «Канавку» між кухонними меблями і віконним склом можна заповнити рослинами в горщиках. Нехай це не самий ергономічний варіант, зате найекономічніший.

Чи не доведеться міняти склопакет і йти на хитрощі з меблями. Однак в цьому випадку не буде повністю відкриватися вікно. Це ускладнить його миття плюс погіршить пожежну безпеку.

А можна опустити стільницю як на фото.

Що робити з батареєю Повноцінна стільниця замість підвіконня на кухні має на увазі і облаштування під нею місць зберігання. В цьому випадку треба придумати, що робити з батареєю. Закривати її наглухо - шкідливо для поряд меблів, крім того, впливає на температуру в кухні. Простіше залишити радіатор відкритим, наприклад, під стільницею.

Вирішили батарею закривати? Необхідна забезпечити вільну циркуляцію повітря навколо неї: передбачити отвори в стільниці, цоколі або в дверцятах шафи. Холодне повітря повинен надходити до батареї, а теплий - спокійно підніматися. Однак врахуйте, що навіть наполовину закрита батарея буде гірше обігрівати кухню. Якщо у вас з опаленням біда, подумайте про перенесення батареї на іншу стіну, додатковий радіатор або тепла підлога.

2. підвіконня ЯК МІСЦЕ ДЛЯ МИТТЯ Цей варіант - мрія багатьох господинь. Серед очевидних недоліків - вікно в розводах, незручна висота (якщо підвіконня розташоване нижче робочої стільниці) і проблеми з підведенням труб.

Як ми пам'ятаємо, ідеальна мийка повинна бути глибокою (18-25 см) - щоб бризки не летіли, і кавун можна було помити. Низьке розташування такої раковини відгукнеться болями в спині, особливо якщо у вас немає посудомийної машини. Тут вже доведеться або вирішувати питання з підйомом стільниці, або працювати в нахил. Інша проблема - підведення комунікацій. З водою немає особливого клопоту. А ось трубу зливу, що веде до каналізаційного стояка, швидше за все, треба буде ховати за шафами.

Ще одна проблема - «співжиття» змішувача (на ідеальній кухні він повинен бути високим) і віконної стулки. Звичайний, стандартний, не дасть вікну відкритися.

Одну з двох стулок вікна можна зробити не відкривною. Для провітрювання і миття скла друга залишиться і її буде достатньо.

3. Підвіконня ЯК ОБІДНІЙ АБО РОБОЧИЙ СТІЛ Обідній або робочий стіл-підвіконня - ця ідея особливо приваблива для господарів невисоких підвіконь, оскільки середня висота обіднього столу - 70-80 см, що нижче стільниці в робочій зоні. Або доведеться сидіти на барних стільцях.

4. Підвіконня ЯК ЧАСТИНА ЄДИНОЇ ЛІНІЇ КУХНІ За допомогою підвіконня можна об'єднати робочу і обідню зони. Навіть якщо вони будуть розташовані на різних рівнях, але збудовані в одну лінію і зроблені з одного матеріалу, вийде злагоджений ансамбль. Під час готування обідній стіл можна використовувати як додаткову робочу зону.