Як облаштувати кухню площею понад 25 кв. м

Як облаштувати кухню площею понад 25 кв. м

Простора кухня – мрія будь-якої господині, але для великих приміщень діють свої правила оформлення, які допоможуть створити комфортну та затишну атмосферу.

Можна вибрати вже готовий дизайн, проте набагато цікавіше створити унікальний проект самостійно. Тоді ваша кухня не буде схожа на жодну іншу. У просторому приміщенні можна розмістити всі необхідні меблі та оформити обідню зону, приймати гостей і навіть проводити вечірки!

Як облаштувати кухню площею понад 25 кв. м правильно? Звернемося за допомогою до професіоналів Звертайтеся до нас, в компанію Stim-mebli!

Що обов'язково потрібно врахувати?

Просторі кухні, площа яких понад 25 кв. м, найчастіше поєднуються з їдальнею та вітальнею. Власники приватних будинків ще в процесі будівництва планують просторі кімнати, де розміщуватиметься кілька функціональних зон. Власникам пощастило трохи менше. Зазвичай вони одержують велику кухню при об'єднанні двох кімнат з невеликою площею. У поєднаних варіантів є ряд переваг:* Єдине стилістичне рішення.* Великі можливості в дизайні, зонуванні та декоруванні.* Комфорт та зручність.* Більше вільного простору та світла.Якщо планується поєднання двох кімнат, потрібно попередньо підготувати план майбутнього приміщення. Для цього доведеться вивчити технічну документацію та проконсультуватися зі спеціалістом, щоб демонтаж внутрішніх стін не пошкодив конструкції всього будинку. Наступний етап – вибір планування. Це дуже відповідальне рішення, тому що від нього багато в чому залежить функціональність кухні. Перед вибором планування потрібно врахувати кілька важливих аспектів:* Площа та форма приміщення.* Вибір висоти гарнітура залежить від зростання людини, яка постійно ним користуватиметься, а висота стільниці повинна бути на 15 см нижче її ліктів.* Комунікації впливають на розміщення мийки, плити, холодильника та витяжки. * * На заздалегідь складеному крупному плані кухні потрібно позначити розташування вимикачів та розеток, вентиляційних та водостічних труб. При необхідності розміщення комунікативних ліній можна змінити: наприклад, провести проводку та вивести нові розетки, але такі роботи пов'язані з додатковими витратами.У кухні з будь-яким плануванням (крім лінійної) необхідно дотримуватися правила робочого трикутника:

* Мийка відноситься до зони підготовки продуктів.* Холодильник входить до зони зберігання.* Плита відноситься до зони приготування. Це три вершини трикутника, між якими господиня переміщатиметься у процесі приготування їжі та збирання. Поміняти розташування мийки - найбільш витратна справа, тому на початку проектування її краще зробити відправною точкою. Відстань від раковини до плити має становити не більше 120 см: оскільки йдеться про просторі кухні, ми братимемо максимальні значення. Є ще один популярний варіант - півострівне планування. У ній «острів» не відокремлюється від основного «материка» гарнітура і лише частково виступає, дозволяючи знову ж таки провести зонування простору.

Г-подібнепланування також підходить для просторих кухонь, в яких умовна межа між зонами проводиться по діагоналі. Вона добре поєднується з приміщеннями квадратної та прямокутної форми.П-подібне планування - ідеальний варіант для місткої кімнати, в якій знаходиться тільки кухня та невелика їдальня. Зазвичай її обирають для великих родин.

Лінійне планування не дозволяє дотримати правило робочого трикутника. Вона більше підходить для тісних кухонь де практично немає інших варіантів через маленьку площу. Якщо приміщення прохідне, варто звернути увагу на паралельне планування, в якому гарнітур розташовується біля двох протилежних стін. Обидва варіанти часто використовуються при поєднанні з вітальнями кухонь, які займають дуже мало місця.

Практичні рекомендації щодо організації кухні більше 25 кв. м.

Декілька корисних порад фахівців допоможуть оформити велику кухню правильно:* Зонування простору – нюанс, який потрібно обов'язково продумати! Якщо єдине місце у великій кімнаті не поділити на зони, почуття комфорту втрачається. Існує два види зонування: фактичне та умовне. У першому випадку використовуються перегородки, ширми, фальш-стіни та меблі. Наприклад, відокремити кухню від вітальні можна за допомогою барної стійки або дивана, спинка якого буде спрямована у бік кухні. Декоративні ширми та легкі перегородки теж дозволяють ефективно провести межі. Умовне зонування зазвичай виконується за допомогою світла та кольору, фактури оздоблювальних матеріалів. У цьому випадку також можна використовувати багаторівневі стелі та подіуми, парні елементи декору. При умовному зонуванні кордону простору ледь намічаються, але домочадці та гості одразу ж розуміють, де проходить відокремлення однієї зони від іншої.* Для просторої кухні потрібно правильно вибрати стиль. Сьогодні найбільшою популярністю користуються хай-тек, нова класика, мінімалізм та лофт. Для тих, хто тяжіє до класики, ідеально підійде модерн або нова класика.* При поєднанні двох кімнат виходить простора кухня з великою кількістю вікон. Їхнє розташування впливає не тільки на розміщення меблів, але і на вибір колірної гами. Якщо вони виходять на південну сторону, краще зупинити свій вибір на холодній кольоровій гамі. Коли вікна "дивляться" на північ, нестачу сонячного світла можна компенсувати за допомогою теплих відтінків. Тут також зважайте на один дуже важливий нюанс – колірне рішення впливає як на настрій, так і апетит. Блакитний, синій, зелений, фіолетовий кольори краще не використовувати для оформлення їдальні. Вони притуплюють почуття голоду. Жовтий, помаранчевий та коричневий кольори стимулюють апетит.* Приміщення прямокутної форми краще поділяти на дві зони однакового розміру. У квадратних кухнях простір можна поділити навіть на три окремі майданчики. Наприклад, в одній буде розташовуватися зона приготування їжі, в іншій – вітальня, а в третій – невелика їдальня.* Кухня - приміщення зі складним мікрокліматом, що обов'язково слід враховувати при поєднанні з вітальнею або їдальнею. Оздоблювальні матеріали повинні бути водостійкими, а меблі краще закривати чохлами, тому що запахи все одно всмоктуватимуться в тканину навіть за наявності потужної витяжки.* Висвітлення приміщення потрібно проводити відразу на трьох рівнях: стельове (люстра), декоративне (бра, підлогові, настільні та точкові світильники) та робоче (лампи в зоні приготування їжі).

Зробіть вибір на користь практичності! Прибирати велику кухню складно, то чому б заздалегідь не спростити собі це завдання? Для обробки підлоги краще використовувати не примхливий ламінат або паркетну дошку, а практичнішу керамічну плитку. Не варто вибирати стільницю, кухонний фартух та фасади гарнітура, які вкриті чорним глянцем. На таких поверхнях, як на дзеркальних та металевих, добре помітні відбитки пальців, крапельки води та жиру. Також не варто вибирати фасади меблів зі складним рельєфним декором, на якому осідатиме пил та бруд.

Хочете виготовити кухню своєї мрії за індивідуальним замовленням? Звертайтеся до нас, в компанію Stim-mebli

https://www.stim-mebli.com