Скляні фартухи для кухні

Скляні фартухи для кухні

Як правильно вибрати фартух для кухні зі скла, 6 найчастіших помилок при замовленні та нюанси монтажу скляних панелей, огляд цін, поради дизайнера, фото кухонь зі скіналі.

Скло - відмінна альтернатива керамічній плитці та інших матеріалів, які традиційно використовують для обробки фартуха, тобто ділянки стіни над робочою зоною кухні. Це один з найбільш екологічних і гігієнічних оздоблювальних матеріалів. Скляний фартух не боїться вологи і пара, не вбирає бруд і жир, легко миється і виглядає неймовірно ефектно.

Найпопулярніший міф про скляних фартухах - на блискучій поверхні скла будуть дуже помітні краплі води і жиру, пил, відбитки пальців. Однак за відгуками тих, хто вже наважився зробити такий фартух на кухні, слідів на ньому залишається більше, ніж на інших поверхнях, наприклад, на керамічній плитці. А доглядати за ним в рази простіше - у скла немає швів, де з часом накопичуються забруднення.

У робочій зоні кухні фахівці рекомендують використовувати тільки загартоване скло. В першу чергу, з міркувань безпеки, довговічності і надійності. Гартоване скло в 5 разів міцніше за звичайне. Але навіть якщо якимось чином воно умудриться розбитися, його осколки будуть дрібними і негострими. Такий фартух прекрасно сусідить з плитою або поверхнею і не боїться впливу тепла.

Звичайне скло менш надійне. Фартух з оргскла взагалі важко розглядати як варіант обробки стін на кухні. Його не можна використовувати в зоні газової плити через перепади температури, оргскло легко дряпається, тьмяніє, погано очищається від жиру та інших кухонних забруднень.

Вибираючи скло на фартух, майте на увазі: можливо, вам знадобиться так зване знебарвлене скло - Optiwhite. Звичайне скло, хоч і здається абсолютно прозорим, насправді має виражений зеленуватий «пляшковий» відтінок. На кольорових фартухах (з пейзажем, міський панорамою або різнобарвним натюрмортом) він буде непомітний. Але якщо на вашому фартуху буде багато білого або іншого дуже світлого фону, зеленуватий відтінок все зіпсує. Фахівці відзначають, що завдяки більшій прозорості Оптівайт робить малюнок на фартусі більш чітким і яскравим. Освітлене скло коштує приблизно на 40% дорожче звичайного.

З фотодруком (повноколірного УФ-друком) на склі Панелі з нанесеним на них красивим зображенням отримали назву скіналі. Сьогодні це найпопулярніший і затребуваний варіант фартуха зі скла. Скляний фартух з фотодруком дуже гарний і довговічний. Зображення наноситься на «виворітну» сторону скла за допомогою спеціальної технології. УФ-чорнило не вигоряють, витримують нагрівання до 120 градусів, не бояться вологи. 

З пофарбованого скла. 

Однотонний кольоровий скляний фартух виглядає дуже стильно, яскраво і при цьому ненав'язливо. Палітра доступних відтінків без перебільшення величезна.

При виготовленні таких фартухів може використовуватися так званий стемалит. На внутрішню поверхню скляної панелі наноситься спеціальна фарба, потім скло проходить термообробку. Це дуже надійний і довговічний спосіб фарбування.

Дзеркальний фартук.

Виглядає дуже стильно і незвично, візуально розширює простір і створює незвичайний візуальний ефект. Але багатьом людям дуже не комфортно постійно бачити себе в дзеркалі під час приготування їжі або миття посуду. Тому замість дзеркальної панелі краще використовувати дзеркальну плитку з піскоструминної обробкою і частковим матуванням.

Скляний фартух дуже хороший для тісної і маленької кухні. Ненав'язливо відображаючи навколишні предмети, він візуально розширює простір. Глянцева поверхня такого фартуха відображає світло і робить її світліше. Пейзаж або картинка з видом міста додають простору перспективу, глибину, розсуває кордони - саме те, що потрібно для малогабаритної кухні. Якісні скляні панелі, виготовлені за технологією, дуже довговічні. Такий фартух точно прослужить вам як мінімум до наступного капітального ремонту кухні.

Монтаж скляного фартуха - важливі нюанси.

Установка готового фартуха займає зовсім небагато часу. В середньому на стандартний фартух досвідченим майстрам потрібно 1-2 години. Швидкість і чистота монтажу вигідно відрізняють скіналі від фартуха з керамічної плитки або мозаїки. Скляний фартух кріплять до стіни двома способами.

1. За допомогою кріплення Такий спосіб монтажу вважається оптимальним. Фартух фіксується дуже надійно, навіть якщо скло товсте і важке. Ще один плюс - при такому способі кріплення не потрібно ретельно готувати і вирівнювати стіну. До того ж при необхідності фартух можна легко демонтувати і поставити назад. Зверніть увагу: може використовуватися кріплення двох видів - навісний або прохідний.

Навісні кріплення - це металеві пластинки- «гачки» розміром в сантиметр, в які вставляється скляна панель. Ніяких отворів в фартусі немає. Пластинки притискають скло і дуже малопомітні. Цей спосіб монтажу дозволяє найбільш точно зістикувати краї панелей, якщо фартух не цілісний. При використанні прохідного кріплення до скла в кутах фартуха роблять спеціальні отвори для шурупів. Після установки їх закривають спеціальними декоративними ковпачками діаметром 2 см.

Плюс такого способу - між склом і стіною залишається зазор близько 4 мм. Тому такі фартухи можна кріпити навіть на дуже нерівну стіну або, наприклад, на старий кахель. Але елементи кріплення весь час будуть на увазі, і вони підійдуть не під кожен дизайн.

Після монтажу скляної панелі стик між фартухом і стільницею закривають пристінним бортиком. Якщо фартух не цілісний, а складовою і є стики, дуже важливо, щоб майстер ретельно поєднав панелі, не залишивши зазорів. Стики обробляють силіконовим герметиком, який захищає стіну від грибка. Найтонший шар герметика з зовнішньої сторони при акуратній роботі майстра буде непомітний.

Скляний фартух з підсвічуванням Додаткову декоративність фартуху зі скляних панелей додає правильно підібрана підсвічування. По периметру фартуха, а іноді і всередину його, кріплять світлодіодну стрічку. Вона ефектно підсвічує поверхню фартуха і висвітлює робочу поверхню, істотно економлячи електрику. Світлодіодна стрічка може бути білого або кольорового (RGB). Остання дає можливість змінювати освітлення в залежності від настрою