Шляхетна патина – модний декор кухонних гарнітурів.

Шляхетна патина – модний декор кухонних гарнітурів.

Кухонний гарнітур - обов'язковий елемент інтер'єру будь-якого будинку, розкішна квартира, просторий котедж або невелика студія.

З його допомогою господарі можуть організувати кухонний простір відповідно до свого способу життя. Саме тому до вибору меблів на кухні потрібно підходити з особливою ретельністю. Ергономіка та комфорт – це основні критерії, на які мають звертати увагу покупці в меблевому магазині. Слідом за ними йде естетика, тобто зовнішній вигляд меблів. Наскільки органічно кухня поєднуватиметься з обробкою стін, підлоги та стелі? Який декор краще вибрати? Як правильно інтегрувати гарнітур у вибраний стиль оформлення? У голові у покупця роїться безліч питань.

Зовнішній вигляд грає величезну роль виборі гарнітура. Меблі можуть бути ергономічними і зручними, але ці переваги легко перекриють недоліки в її оформленні. Існує безліч варіантів дизайну кухонного гарнітура. Наші фахівці не втомлюються експериментувати з формами, кольорами, фактурами, матеріалами та стилями.

Що таке патина і які її переваги?

Спочатку патиною назвали оксидну плівку на виробах із міді та її сплавів. Вона виникає при окисленні металу і може мати блакитний або зелений відтінок. Перший вид патини називався азуритом (мідна блакить), а другий – малахітом (карбонат міді). Згодом у цього терміна з'явилося ще кілька значень. Патиною почали називати будь-яку плівку, яка утворюється на поверхні металу чи дерева під дією часу. Поява цього зістареного шару відбувається знову ж таки завдяки кисню. Різниця з традиційною патиною полягає лише в тому, що плівка виникає в результаті окислення, які можуть тривати роками.Існує два види патини:*Натуральна*ШтучнаУ дизайні зазвичай використовується друга, тому що при штучному старінні вартість меблів не злітає до небес. Коли процес патинування протікає в природних умовах, проходить дуже багато часу, і меблі стають дорогим антикваріатом.Сьогодні існує маса різних технік старіння поверхонь, що дозволяють створити штучну патину, яку відрізнити від справжньої може лише професіонал. Мова про них піде далі, а ми повернемося до патинованих гарнітур та їх достоїнств.У цього декоративного покриття справді є багато плюсів:* Зносостійкість. У процесі патинування на поверхню наносяться спеціальні склади та кілька шарів лаку, які захищають її.* Практичність. Патиновані фасади здаються крихкими, тому що дуже нагадують елементи антикварних меблів, але ніякий спеціальний догляд їм не потрібний.* Неоднорідність кольору на поверхні додатково дозволяє приховати дрібні плями та забруднення.Довговічність. Лаки та спеціальні просочення створюють надійний захист для матеріалу. Додайте сюди ще його практичність і вийде відчутне збільшення терміну експлуатації.* Ексклюзив. Існує маса технік патинування, які дозволяють створити покриття різних відтінків. Тут є де розгулятися фантазії, а в результаті господарі отримають унікальну кухню.* Прийнятна вартість. Якщо порівнювати з антикварними меблями, то штучна патина безперечно виграє через свою доступність.

Як створюється патина?

За допомогою патини інтер'єру кухні можна надати чарівний наліт старовини. Таке покриття може оздоблювати як дерев'яні поверхні, так і металеву фурнітуру на фасадах меблів. Патинування деревини здійснюється кількома методами:* Шліфування. Мабуть, це найпростіший варіант, до якого можна вдатися і в домашніх умовах. Патинування проводиться за допомогою наждакового паперу різної зернистості. Інтенсивне шліфування з використанням різних типів наждачки дозволяє отримати патинування, яке важко відрізнити від натурального.* Старіння. Передбачає нанесення на поверхню спеціальних складів, які створюють ефект старовини. Наприклад, за допомогою звичайної морилки дерев'яні поверхні покривають штучною патиною сірого кольору. Невеликі скриньки, дзеркала та меблі можна декорувати патиною, використовуючи для цього спеціальні готові розчини, фарби та лаки, які продаються у художніх магазинах.* Кракелюр. Цей метод можна назвати окремим випадком техніки старіння. Кракелюрний лак після висихання розтріскується. Зверху його покривають шаром спеціального складу, а потім поверхню добре шліфують.У патини для фурнітури з металів досить багато відтінків, але виділяють лише три популярні варіанти:* Золото. Який класичний гарнітур обходиться без такого вишуканого покриття? Золота патина дозволяє додати до інтер'єру легкі нотки розкоші та відтінити матову поверхню фасадів.* Срібло. Срібна патина мало чим поступається золотою, але створює ефект скромної розкоші.*бронза. Якщо золото чи срібло асоціюються з дорогоцінними металами, то бронза – скромніший варіант, який непогано поєднується з інтер'єрами у стилі ретро.

Стилі, які поєднуються з патиною

Патина – декор майже універсальний. Вона зовсім не поєднується тільки з деякими сучасними напрямками (хай-тек, мінімалізм), але чудово інтегрується до приміщень, оформлених у стилях прованс, класика, лофт, шеббі-шик, ретро, ​​вінтаж, кантрі, бохо. Патиновані поверхні органічно доповнюють квітчастий декор і білу обробку інтер'єрів французької глибинки. Дрібна скульптура, велика кількість квітів у горщиках, панорамні вікна та старі меблі – ці деталі допомагають створити по-справжньому теплий та затишний інтер'єр. У стилі прованс патиною зазвичай покривають дерев'яні поверхні, а ось для меблів у стилі кантрі старіють фурнітуру. Патина світлих відтінків на дерев'яних поверхнях органічно інтегрується в інтер'єри, оформлені в ніжному стилі Шебі-шик. Цей напрямок став популярним різновидом провансу. Бронзове покриття ідеально поєднується із сучасним лофтом – «причесаним» індустріальним напрямком. Воно ж чудово доповнює інтер'єри, оформлені в рідкісному стилі – стимпанк, який прийшов у дизайн із наукової фантастики.

Цей напрямок передбачає змішання в дизайні сучасних технологій та декоративно-ужиткового мистецтва.

Золоте або срібне покриття чудово доповнює матові поверхні класичних гарнітурів із масиву дерева. І нарешті, для творчих натур ідеально підійде бохо – унікальний напрямок, який поєднує у собі елементи етніки, ретро та французькі мотиви. У таких інтер'єрах можна патинувати як дерево, і фурнітуру фасадів гарнітура.

Хочете виготовити кухню своєї мрії за індивідуальним замовленням? Звертайтеся до нас, в компанію Stim-mebli!

https://www.stim-mebli.com