Навіщо вам: Харчовий подрібнювач на кухні

Навіщо вам: Харчовий подрібнювач на кухні

Що таке подрібнювач харчових відходів Діспоузер (інша назва «утилізатор») - це прилад, який встановлюють між мийкою і каналізаційним зливом, як альтернативу і на додаток до сміттєвого відра. Включаєте воду, натискаєте на кнопку і буквально згрібати в трубу очищення, курячі кістки та інше. Фантастика!

Проштовхувати в трубу? Очищення? Так я ж без пальців залишуся! Зовсім інша річ у відро сміття з дошки змахнути ... Дійсно, одна з найпоширеніших страшилок про діспоузер, що всередині знаходяться гострі ножі, які відітнуть господині пів пальця. Насправді в дробильної камері немає ніяких гострих частин, про які можна порізатися.

Ну хоч їжу-то будь-яку можна скидати? На жаль ні. Тільки самі «упаковані» моделі дійсно подрібнюють всяку органіку без обмежень. Але тільки органіку. Скажімо, чайний лист вони перероблять без проблем, а от нитку і пакетик кидати заборонено інструкцією. Перерахуємо базові рекомендації.

Можна скидати в харчовій подрібнювач: будь-яку органіку на кшталт очисток овочів або яєчної шкаралупи; залишки їжі з тарілок, наприклад, перед їх завантаженням в посудомийку. Не можна скидати в харчовій подрібнювач: качани кукурудзи; деякі моделі мають обмеження на перемелювання «волокнистих» кісток (яловичих, наприклад); для більшості моделей заборонено зливати через утилізатор відпрацьоване масло від фритюру, нагар зі сковороди і будь-які масляні рідини. Не так вже й багато обмежень, якщо розібратися.

Одинарна мийка не підійде? Харчовий подрібнювач зазвичай ставлять на мийку c двома чашами (вони, до речі, бувають досить компактними). Основна - простора зі звичайним сифоном: для миття тих же каструль і сковорідок в маслі під гарячою водою. Крихітна - на фото вона з широким входом - для подрібнювача, скидання продуктів.

У квартирі подрібнювач поставити можна? Да без проблем. А ось в приватних будинках - не у всяких. Якщо у вас система з накопичувальним баком і септиком, з великою ймовірністю подрібнювач тільки додасть клопоту. Адже з його використанням збільшується витрата води на проливання очисток і час, протягом якого відбувається подрібнення. Як наслідок, накопичувальний бак з питною водою буде спустошувати швидше звичного (а натиск і звичний комфорт будуть падати). Септик стане потребувати частішого відкачування, за яку вам же доведеться платити.

Який кухонний подрібнювач вибрати? У теорії існують два типи утилізаторів - гідравлічний і електричний, але на українському ринку частіше зустрічаються електричні. Причина - у відсутності необхідного напору у вітчизняному водопроводі. За СНиП 2.0401-85 допустимий тиск для холодної води варіюється в межах від 0.3 до 6 бар. А гідравлічному утилізатора потрібно 4 бари і вище, інакше прилад банально не включиться. Адже він спрацьовує саме від струменя.

Електричному діспоузеру для роботи вода теж необхідна. Але натиск вже не такий критичний, вода швидше допомагає змити очищення зі стінок раковини. А молотилку в рух приводить мотор.

Електричні подрібнювачі бувають двох видів: з безперервною і порціонним завантаженням. Від країни, рівня шуму і обсягу дробильної камери залежить ціна. Чим дорожче прилад, тим стабільніше він працює без поломок. Компанії дають до семи років гарантії на мотор. Витрата електроенергії близько 4 кВт / год на місяць. Тобто чайник включати дорожче.

Буде потрібна розетка із заземленням (якої може не бути в вашому багатоквартирному будинку). І це критично важливо: пристрій, який одночасно підключено до води і працює від електрики НЕ повинен передавати розряд на корпус мийки.

Раніше смерділо з відра - тепер буде смердіти з раковини?

Запах з мийки, під якою підключений утилізатор - це завжди результат або неправильного підключення, або неправильного використання. ► Неправильне підключення, це коли не використовувалася S-подібний сифон . Без нього не можна. При прямому підключенні без сифона або з сифоном типу «стакан» всі запахи з каналізації дійсно полізуть в кухню. Не можна також ставити гофру між подрібнювачем і сифоном, який викидає відпрацьовану масу в каналізацію. Не будемо перераховувати всі проблеми монтажу - довірте підключення фахівця.

► Неправильне використання, в результаті якого з'являється запах - зазвичай мова про те, що змивалося щось жирне в єдину чашу раковини. І на цей жир «налипають» залишки їжі. На форумах радять лимони (відправляємо в дробарку замість харчових відходів). Але взагалі, досить очищати паперовою серветкою сковороду від нагару і жиру перед тим, як приступити до миття.

Навіщо ж тоді люди купують діспоузер? Потім же, навіщо починають мити стаканчики з-під йогурту, збирати склотару і алюмінієві банки на переробку - щоб не збільшувати кількість сміття на звалищах. Органіка, яка не потрапила на смітник, чи не буде гнити, а значить, не буде виробляти метан (газ, який називають однією з причин глобального потепління). «Ми відправили в каналізацію обсяг сміття, що дорівнює вазі тисячі (!) Тихоокеанських лайнерів», - написано на сайті одного виробника побутових діспоузеров. Можливо, проблема сміттєзвалищ вирішується не петиціями і громадським осудом, а всього лише установкою подрібнювача?