Наповнення шафи-купе: варіанти та ідеї

Наповнення шафи-купе: варіанти та ідеї

Шкафи-купе - універсальні сучасні системи зберігання, які здатні стати не тільки центральним елементом інтер'єру, але і функціональним доповненням до загального дизайну. Крім естетичної привабливості, важливу роль відіграє організація внутрішнього простору, яка вимагає особливого підходу, адже грамотне планування відсіків є запорукою компактного розміщення великої кількості речей і побутових предметів. У нашій статті ми розглянемо основні моменти, на які варто звернути увагу, вибираючи «начинку» для шафи-купе, а також особливості конструкцій для окремих кімнат.

Планування шафи-купе

Планування внутрішнього простору шафи-купе необхідно починати з визначення його габаритів, місця розташування і функціонального навантаження. В першу чергу потрібно визначитися, де буде розташовуватися система зберігання. Якщо передбачається, що шафа повинен вміщати речі всіх членів сім'ї, краще встановити його в передпокої або вітальні, кожен матиме вільний доступ до меблів.

Важливо правильно розрахувати габарити майбутньої конструкції, які залежать як від розмірів кімнати, так і від потреб тієї чи іншої сім'ї. Найбільш популярні моделі мають глибину від 50 до 65 см, а висота проектується від підлоги до стелі. При цьому в важкодоступних верхніх секціях зберігаються, як правило, речі, які не потрібні в повсякденному житті або ж одягаються по сезону (зимові шапки, спортивне спорядження та ін.).

Довжина майбутнього виробу залежить від того, скільки речей будуть тут зберігатися. Для великої родини або ж завзятого шопоголіка можна організувати систему зберігання, що розташовується уздовж довгої стіни кімнати. Такі розміри допоможуть забезпечити дбайливе збереження всього гардеробу.

У дитячій кімнаті або ж спальні стоїть обмежитися невеликою конструкцією, якої буде достатньо для одного або двох осіб.

Для вдалого планування внутрішнього простору потрібно визначитися з призначенням конструкції, продумати необхідність кожної секції, адже шафа-купе може бути сховищем не тільки для одягу, але і для книг, побутових приладів. Іноді тут облаштовують спеціальний відсік для прасувальної дошки або навіть міні-кабінет.

Яку вибрати форму

Залежно від особливостей приміщення, його розмірів, форм, наявності ніш, можна підібрати найбільш вдалий варіант шафи-купе, який не буде захаращувати простір. Популярним варіантом виступають вбудовані конструкції, які мають у своєму розпорядженні в поглибленнях стін, тупиках або кутках кімнат, а також уздовж однієї із стін. Особливість полягає в тому, що зверху, ззаду і бічні панелі тут відсутні - їх роль вдало виконують стелю і стіни, а монтується тільки фасад і внутрішні відсіки. Вбудовані шафи-купе дозволяють з максимальною користю задіювати порожні місця кімнат, стаючи досить містким сховищем. Полки тут можна розмістити як уздовж стіни, так і Г-образної або П-образної плануванням, в залежності від глибини ніші.

Кутові конструкції не поступаються по місткості вбудованим шаф, а іноді навіть перевершують їх, дозволяючи розмістити в центральній своїй частині великі предмети. Найчастіше «сліпу» зону кута займає центральна опора зі штангами для розміщення тремпелів, а бічні відсіки відводяться під полки і ящики.

Лінійні, окремо розташовані шафи-купе менш місткі, однак їх не складно перемістити в разі потреби. Вони можуть мати різну кількість секцій і, відповідно, дверцят.

Наповнення шафи-купе: обов'язкові зони

Для вдалого планування внутрішнього простору потрібно визначитися з призначенням конструкції, продумати необхідність кожної секції. Іноді тут облаштовують спеціальний відсік для прасувальної дошки або навіть міні-кабінет. Розглянемо основні зони, які необхідні для акуратного розташування речей. До таких належать:

- Полиці для нежмакаючих речей, де можна зберігати светри, гольфи, футболки, не втрачають своєї форми в складеному вигляді. Ширина їх може бути різною: для дорослої одягу - 50-60 см, для дитячої - 30-40 см;

- Висувні шухлядки для білизни - окремо передбачаються системи зберігання для жіночої нижньої білизни, колгот, шкарпеток і окремо для чоловічої білизни, краваток. Таким невеликим штучкам досить, щоб глибина секції була близько 15 см;

- Штанги і пантографи для одягу на плічиках (тремпелях) - пристрої, що допомагають розмістити речі в кілька ярусів. Важливо правильно розрахувати висоту їх розміщення: необхідно виміряти довжину одягу і додати до неї близько 20 см запасу, враховуючи монтаж поперечини і висоту плічок з гачком. Найбільш зручний варіант - організація окремих штанг для коротких і довгих речей. Наприклад, можна розмістити дві секції з піджаками, сорочками, кофтами одну під інший, а відсік з довгим одягом (пальто, вечірні сукні та ін.) Організувати окремо. При цьому варто подбати про наявність спеціального довгого гачка, за допомогою якого зручно знімати вішалки з верхнього ярусу;

- Висувні ящики для аксесуарів - цілком значущий осередок шафи-купе, який дозволить впорядковано зберігати невеликі предмети гардероба, такі як годинник, окуляри, дамські прикраси. Відділення потребують невеликої висоти (10-12 см), краще, щоб ящики були розділені на окремі осередки;

- Відділення для взуття - в великій шафі можна облаштувати два відсіки. Перший буде розташований в нижній частині, де на полицях або спеціальних кріпленнях розташується повсякденне взуття. Полиці можуть бути стаціонарними або висувними, цільними або сітчастими - вибір залежить лише від особистих уподобань господарів. Друге відділення облаштовується в самій верхній частині - туди можна ставити коробки з взуттям, яка чекає сезонної носки;

- Місце валіз і дорожніх сумок - частіше облаштовується під стелею, а розміри полиць вибираються відповідно габаритам поклажі.

Додатково можуть мати місце і інші відділи, наприклад, брючниці, полки для сумок, шапок або постільної білизни. Варто відзначити, що чим більше в шафі буде полиць і ящиків, тим більш містким він виявиться. Іноді ящики замінюють кошиками, де зберігають зимові аксесуари, засоби для чищення одягу і взуття. Висувні ящики розміщують на висоті, що не перевищує 120 см від рівня підлоги, щоб ними зручно було користуватися.

Ідеї ​​наповнення шафи-купе для різних кімнат

Кожна кімната в квартирі несе своє функціональне навантаження, тому й наповнення шаф може відрізнятися тими чи іншими позиціями. Далі ми розглянемо деякі нюанси, які варто врахувати при плануванні внутрішнього оснащення шафи-купе в умовах певної кімнати.

Передпокій (Прихожа)

Шафа-купе в передпокої стане кращим рішенням організації системи зберігання, яка дозволить розмістити досить багато одягу, а розсувні дверцята забезпечать вільний прохід. Якщо в стіні є ніша, в ній можна створити справжню гардеробну. Також вигідним варіантом є кутові конструкції і шафи, розміщені в глухих тупиках довгих коридорів.

Продумуючи «начинку», потрібно в першу чергу подбати про модулі для зберігання верхнього одягу і взуття. На доступній висоті встановлюється штанга з плічками. Це може бути одна поздовжня труба або кілька поперечних штанг, здатних висуватися. Хорошим варіантом для більшої місткості верхнього гардеробу стане установка пантографа, що дозволяє піднімати і опускати ряд одягу.

Під взуття відводиться нижня частина конструкції, причому бажано, щоб це були сітчасті полиці або ящики, які не затримують скупчення вуличного бруду. Верхні відділи призначаються для шапок, дорожніх сумок, рідко використовуваних речей. Якщо простору досить багато, наприклад, коли шафа-купе має кутову конструкцію, тут відводять місце для техніки, якої важко знайти місце в квартирі (пилосос, електроінструмент та ін.). Також варто подбати про наявність висувних ящиків і поличок, де впорядковано будуть зберігатися більш дрібні речі: рукавички, шарфи, парасольки.

Вітальня

У вітальні кімнаті шафи-купе можуть використовуватися з різними цілями: для зберігання одягу, книг, техніки. Здебільшого вони є декоративною складовою інтер'єру, прикрашаючи його своїми фасадами. Часто використовуваним варіантом є шафи-купе в комплекті з гірками для вітальні, коли в надрах шафи ховається гардероб, а додаткові модулі займають предмети сучасної техніки і аксесуари.

Цікавим варіантом є установка телевізійної панелі безпосередньо у внутрішній частині шафи, де передбачена окрема масивна полка. Залежно від розмірів гостьової кімнати, шафа може мати різні габарити і, відповідно, різну кількість дверцят. Красиво виглядають конструкції, що заповнюють собою всю стіну, до того ж, вони найбільш місткі і дозволяють забезпечити зберігання максимальної кількості гардероба і іншого приладдя (спортивного інвентарю, пилососа, дитячих санок, прасувальної дошки, книг і т. д.).

Спальня

Містка шафа-купе для спальні - це справжня знахідка, так як в даній кімнаті часто знаходяться приналежності, які не бажано виставляти на загальний огляд. Правильне планування внутрішнього простору допоможе знайти кожної речі своє місце і максимально звільнити життєвий простір, позбавивши інтер'єр від безладно розкладених речей на стільцях, ліжка або у туалетного столика. Шафа-купе в спальні, крім основної одягу, повинна мати відсіки для постільної білизни, махрових халатів і рушників, під які відводять верхні великі полки. Для верхнього одягу відводять, як правило, найвищі платтяні модулі. Нижню білизну варто зберігати в окремих (для чоловіків і жінок) висувних ящиках. Повсякденний одяг краще розташовувати на рівні очей. Так само, як і в вітальні, шафа-купе в спальні може мати відсік, де буде розташований телевізор, якщо немає іншої можливості для його установки. Тут доречно буде наявність прасувальної дошки з підставкою для праски.

Дитяча кімната

Власна шафа-купе в кімнаті дитини здатна не тільки забезпечити акуратне утримання дитячого гардеробу, а й допомогти чаду набути необхідних навичок створення порядку в своєму, поки що невеликому, маленькому світі. Щоб залишити простір кімнати максимально вільним, можна встановити кутову конструкцію або організувати вбудовану систему зберігання.

Важливо продумати наповнення шафи-купе для дитини таким чином, щоб йому було максимально зручно займатися своїм гардеробом. Штанги для плічок краще розташовувати на висоті з деяким запасом, враховуючи той факт, що діти досить швидко ростуть і, природно, довжина нового одягу буде збільшуватися.

Предмети гардеробу, необхідні чаду в повсякденному житті, потрібно розміщувати на рівні його зростання, а на верхніх полицях можна розташувати несезонні речі, спортивний інвентар. Дотримуватися порядок допоможуть шухлядки, плетені кошики, куди можна складати невеликі аксесуари. Якщо шафа досить містка, в ньому можна відокремити секцію для іграшок або речей для творчості.

Додаткові фото

Додаткові фото

Хочете виготовити шафу за індивідуальним замовленням? Звертайтеся в компанію Stim-mebli!