Барна стійка на кухні

Барна стійка на кухні

Кухня без столу має величезну перевагу: звільняється додатковий простір під шафи і полички, а також під побутову техніку. Адже, як показує практика, місця на кухні завжди не вистачає: часто нікуди поставити тостер, блендер або мультиварку, якими користуєшся лише зрідка. З барною стійкою ця проблема вирішується легко. Та й гостям такий варіант посиденьок припаде до душі: необов'язково накривати стіл у вітальні, щоб поговорити за келихом вина. А вечірня розмова з другою половинкою перетворюється на справжнє побачення, немов ви обидва виявилися в кафе. Барна стійка - найпоширеніший елемент сучасної кухні і, мабуть, сучасного способу життя. У кожного - свої асоціації, пов'язані з цією деталлю інтер'єру: це і легкий сніданок з чашкою кави, і економія місця на кухні, і весела вечірка з друзями.

Іншими словами, барна стійка - популярний об'єкт при плануванні кухні і особливо - кухні, об'єднаної з вітальнею. Спробуємо розібратися: які бувають барні стійки для кухні (фото додаються), які функції виконують і в яких випадках вони будуть.

Більше кольору

Якщо ваша кухня невелика, а барну стійку дуже хочеться, відкрита стійка з стільниці та однієї ноги-опори не займе багато місця. Та й барні стільці без спинок зручно зберігати під такою стільницею. До того ж, щоб оживити монохромну палітру кухні, можна вибрати кольорову барну стійку - існує величезний вибір поверхонь МДФ і ДСП.

Розділяй і володарюй

У багатьох квартирах з сучасним плануванням кухня об'єднана з вітальнею. Навіть невелика стійка може зіграти роль перегородки в інтер'єрі, розділивши простір на дві частини - кухні і вітальні.

У великих приміщеннях для поділу зон можна використовувати острів: в нього, як правило, буває вбудована мийка або плита. Протилежна сторона виходить абсолютно вільною, так чому б не влаштувати там барну стійку? Тільки доведеться трохи висунути стільницю, інакше буде незручно сидіти.

Крім того, такий острів створює додаткову робочу поверхню, що важливо для господині на кухні.

Високо сиджу, далеко дивлюся

Ще один варіант - багаторівнева барна стійка для кухні. Зовнішня частина стійки робиться вище, щоб було зручно сидіти на барном стільці, а внутрішня частина залишається на висоті, зручній для готування стоячи. Звичайно, при такому варіанті місце для готування зменшується, зате інтер'єр набуває власний характер.

Стільниця уздовж вікна Іноді вікно заважає зручній компоновці кухні. В цьому випадку, широке підвіконня замінить не тільки барну стійку, але і об'єднає всі предмети уздовж вікна в єдину композицію. Вийде красиво, зручно і функціонально. І потім, не потрібно відмовляти собі в задоволенні милуватися краєвидом за вікном під час сніданку або вечері.

Танцюють всі! Щасливі власники заміських будинків можуть використовувати одне з цокольних приміщень під справжній клуб. Тут і футбол можна подивитися, і повболівати, нікому не заважаючи, і влаштувати гучну вечірку з танцями. Дуже цікаво виглядають напівкруглі барні стільниці з підсвічуванням - практично і незвично.

Питання про матеріали

Частіше всього поверхню виготовляється з того ж матеріалу, що і кухонна стільниця. Робиться це для того, щоб барна стійка не виділялася, а навпаки, була складовою інтер'єру.

Натуральний камінь Якщо ви мрієте про мармурову стільницю, будьте готові до деяких мінусів цього каменю: мармур вбирає вологу, і, якщо відразу не витерти пролиту каву або вино, розводи залишаться назавжди. Та й чи вартість цього матеріалу недешева

. Зате прожилки мармуру на полірованій поверхні виглядають приголомшливо. Більш ефектний варіант для барної стійки - використання пластин онікса. Усередині такої стійки можна встановити підсвічування, і камінь засяє на просвіт.

Висота має значення

Класична барна стійка має висоту 110-115 см, однак частіше в будинках, особливо на невеликих кухнях, використовуються барні стійки висотою 90-100 см, тобто наближені по висоті до традиційних столів. Тому більшість барних стільців регулюються по висоті.

Сувора правда Оскільки стійка встановлюється досить високо від підлоги, для того, щоб сидіти за нею, використовуються спеціальні стільці з перекладинами для ніг. Ці стільці незручні для людей похилого віку, а так само для маленьких дітей. За невеликою барною стійкою, особливо за міні-стійкою, не може вміститися більше двох-трьох чоловік, і використовувати її в якості повноцінного столу для великої родини просто не зручно. Тому, якщо ви вирішили встановити у себе вдома барну міні-стійку, обов'язково продумайте, де буде знаходитися звичайний стіл, за яким зможуть зібратися всі члени сім'ї і друзі.